18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Domácí Créme fraîche

Název Množství a jednotka
smetana ke šlehání 250 ml
Bílý smetanový jogurt 3% 2 lžíce

Kuchyně: francouzská
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Crème fraîche pochází z Francie a jedná se o zakysaný mléčný výrobek. Créme fraîche se vyrábí z kravského mléka a musí obsahovat nejméně 30 % tuku v sušině. Výrobek obsahuje nejvýše 15 % mléčného cukru (laktózy), tím je také lépe stravitelný pro lidi s poruchou trávení laktózy.

Créme fraîche se vyrábí ze smetany, do které se přidávají mléčné baktérie. Po 8 - 20 hodinách a při teplotě mezi 20 až 40 °C výrobek pomocí mléčných baktérií zkysne. Tímto získá crème fraîche svoji zvláštní chuť a konzistenci.



Postup
Créme fraîche připravujeme nejlépe den před použitím, cca 12 hodin předtím, než ji budeme potřebovat. Šlehačku s 2 polévkovými lžícemi bílého 3% smetanového jogurtu smícháme metličkou jen tak, aby se suroviny hezky spojily - nešleháme. Nádobu uzavřeme a necháme při pokojové teplotě stát cca 8 - 12 hodin, i více, dokud směs nezhoustne.
V případě, že potřebujeme Créme fraîche ještě hustější, můžeme pak ještě vyšlehat mixérem.

Créme fraîche se používá ve studené i teplé kuchyni stejně, jako zakysaná smetana, je lepší, jemnější a hustší.
Místo jogurtu se používá i podmáslí nebo zakysaná smetana, toto je jen jedna z variant.


 


RECEPTY

Křepelky nadívané jatýrky

Postup: Vepřová (nebo kuřecí) játra nakrájíme na co nejmenší kostičky a orestujeme na... zobrazit recept

RECEPTY

Šči (zelná polévka)

Postup: Hovězí maso vcelku dáme vařit do vroucí vody, osolíme, přidáme bobkový list,... zobrazit recept

RECEPTY

Szegedinský guláš

Postup: Na sádle zpěníme drobně nakrájené cibule, přidáme mletou papriku, promícháme,... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s baby špenátem

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na tři litry vody tři čajové lžičky... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí plátky se šunkou a nivou

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se při smažení maso... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

U Pečeného Kolena

Říká se, že láska prochází žaludkem. Proto věříme, že si naši restauraci...